Inschrijving klantendag OpenGeoGroep Klantendag 2015: 10 september

Inschrijving voor de OpenGeoGroep Klantendag geopend! Kom naar Utrecht en laat u in 1 middag informeren over onze producten en projecten.

 

Verdieping

Op donderdag 10 september vindt de OpenGeoGroep Klantendag in Utrecht plaats. Tijdens het middagprogramma is er door middel van presentaties en workshop gelegenheid om kennis te maken met Open Source Geo-ICT software en vertellen we graag hoe we deze inzetten binnen verschillende producten en projecten. Daarnaast is er ruime gelegenheid om de 16 bedrijven die in de OpenGeoGroep samenwerken te ontmoeten.

Voorlopig programma

13:00 Ontvangst
13:30 Welkom vd voorzitter
13:40 Open Source is een keuze
14:00 Start sessies
Producten Toepassingen
14.00 NLExtract Amersfoort in Beeld
14.30 BasisRegistraties MidOffice Analysemodellen met QGIS Processing
15.00 Break
15.30 OpenBasisKaart Open Source GIS in gemeenteland
16.00 Opleidingen Geo Academie Deformatiemetingen in kaart
16.30 Borrel
17.30 Sluiten

 

Locatie

De Klantendag 2015 zal plaatsvinden in de inspirerende Villa Jongerius aan de Kanaalweg 64, Utrecht. Villa Jongerius is een rijksmonument, dat in de jaren ’30 is gebouwd door de ondernemer Jan Jongerius. De villa is lopend binnen 10 minuten bereikbaar vanaf Utrecht CS en biedt een gratis parkeervoorziening naast de villa voor 70 auto’s.

 

Sessiebeschrijvingen

Open Source is een keuze

Kiezen voor OpenSource betekent ook kiezen voor producten. Marco Duiker vertelt waarom er zoveel producten zijn opgenomen in de referentie-architectuur van de OpenGeoGroep. Verder vertelt hij hoe te kiezen en wat de sterke en zwakke punten zijn van de verschillende producten. Daarbij wijst hij vooruit naar de verschillende sessies.

Nederland Ontsloten met NLExtract

Nederland is sinds 1 jan 2012 een stuk rijker geworden. Op Open Data gebied dan. BAG, BRT, AHN2, en meer, zijn allen nu vrij beschikbaar. Maar dan? Deze databronnen, vaak geleverd in complex GML/XML formaat, zijn als ruwe olie. Een geraffineerde aanpak is nodig om vanuit deze brondata bijvoorbeeld een kaart of addressenbestand mee te maken. Gelukkig is er het Nederlandse Open Source project “NLExtract” (http://nlextract.nl). Deze levert tools en recepten om (overheids) basis datasets om te zetten naar formaten als PostGIS (bijv BAG, BGT en BRT) en GeoTIFF (bijv Topraster). Daarmee kan de data-motor gaan draaien en kunnen we Nederland van boven, onder en opzij ontsluiten en beleven. In vogelvlucht komen de voornaamste “features” van NLExtract en gerelateerde projecten zoals Stetl, OpenTopo.nl en Map5.nl voorbij, accellererend van bron tot resultaat.

BasisRegistraties MidOffice

BRMO biedt een Open Source gegevensmagazijn conform RSGB voor eenmalige opslag en efficiënt gebruik van de basisregistraties. Het gegevensmagazijn ondersteunt zowel geografische als administratieve gegevens en biedt vele mogelijkheden voor het laden en het gebruik van informatie. Chris van Lith left uit hoe backoffice- en frontofficeapplicaties hier gebruik van maken.

OpenBasisKaart

Dagelijks de meest recente geografische gegevens op uw referentiekaarten? De OpenGeoGroep biedt hiervoor de OpenBasisKaart door gebruik te maken van OpenStreetMap, maar wèl in het Rijksdriehoekstelsel. Edward Mac Gillavry vertelt over de toepassing van deze referentiekaarten bij onze klanten en legt uit hoe het uiterlijk van de kaart kan worden aangepast aan uw wensen.

Opleidingen Geo Academie

Voor trainingen in Open Source GIS werkt de OpenGeoGroep samen met de Geo Academie. Zo worden door het jaar heen trainingen en opleidingen aangeboden waarin Open Source GIS een belangrijke rol speelt. Zo zijn er de Basisopleiding GIS, de Open Source 3-daagse, Kwaliteit in Geowebservices, maar ook Productief met QGIS. Erik Meerburg geeft een overzicht van de verschillende opleidingen en trainingen en de ervaringen met het gebruik van Open Source software.

Amersfoort in Beeld

Voor de Gemeente Amersfoort heeft de OpenGeoGroep een webviewer voor geo-informatie gemaakt. In deze presentatie komen naast een korte schets van de applicatie, ook de beheertooling en het keuzeproces voor de componenten en frameworks aan bod. Ten slotte wordt er aandacht besteed aan de beveiligingsaspecten.

Analysemodellen met QGIS Processing

In de demo laat Richard Duivenvoorde zien hoe je belangrijke (maar niet standaard aanwezige) taken in QGIS uitvoert met de Processing tools.

Open Source GIS in gemeenteland

Wat heeft een gemeente nu écht aan Open Source GIS? Gemeente Zaanstad werkt er nu drie jaar primair mee en biedt hiermee een uitstekende casus van Open Source GIS in de praktijk. Bart Baas interviewt de gebruikers én geeft zelf als ontwikkelaar praktische voor- en nadelen. Zo krijgt u een goed overzicht of open source ook voor uw organisatie interessant kan zijn.

Deformatiemetingen in kaart

Samenvatting volgt.

Aanmelden

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Registreert u zich dan via onderstaand formulier, zodat we weten, dat we u kunnen verwelkomen. Wij gebruiken uw gegevens uitsluitend om uw aanmelding voor de Klantendag 2015 te bevestigen en u op de hoogte te houden van dit evenement. Heeft u in de tussentijd vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Formulier Klantendag